Netradiční rakytníková mouka: do kuchyně i do pleťové masky

V současné době mají standardní pekárenské výrobky katastrofální složení. Neobsahují žádné živiny a jsou doslova nabité chemickými látkami škodícími zdraví. Slyšeli jste už o rakytníkové mouce? Nezvyklé, že? Obsahuje nesmírné množství potřebných vitamínů, minerálů a navíc je výživná.

Rakytníková mouka sa získává semletím zbytků po lisování šťávy a oleje, tedy dokonalým využitím suroviny. Druhým způsobem je vysušení a semletí už sklizených celých bobulí rakytníku, včetně semen. Hmota z bobulí rakytníku se vysuší, oddělí od semen a zbaví se zbytků nahromaděného oleje. Potom se jednoduše umele na mouku. Vznikne světle žlutý anebo světle oranžový sypký prášek. Na mouku se můžou umlýt i usušené mladé výhonky a listy.

Bobule na mletí musí obsahovat maximálně jen 12% vlhkosti a 1-6% oleje. Zůstatkový olej obsahuje karotenoidy, vitamín E, F, K a provitamín A. Získaná rakytníková mouka je pokladnicí velkého množství výživných a biologicky aktivních látek. Je zdrojem tzv. fenolických sloučenin: flavonoidů, katechinů, flavonů (izoramnetin, kaempferol, quercetin). Dále obsahuje 5 - 50 mg karotenoidů, vitamíny skupiny B, niacin a kyselinu listovou. Taktéž v ní najdeme organické kyseliny: jablečnou, vinnou, jantarovou. Uvedené kyseliny mají aktivní fyziologickou schopnost zamezit toxickým účinkům léků a rentgenového záření na lidský organismus. V mouce jsou přítomné i kumariny, biologicky aktivní látky, které jsou schopné zabránit vzniku krevních sraženin v cévách. Obsah serotoninu hraje velkou roli v blahodárném vlivu na náš nervový systém.
Mouka obsahuje velké množství minerálů (železo) a bílkovin (18-20%). Obsah celkového množství cukru se v mouce pohybuje od 2,5 do 3,75 %. Vlákniny v ní najdete mezi 15 - 32 %, pektinu 3,75 – 6,2 %. V množství vlákniny rakytníková mouka převyšuje až 10x tradiční obilniny jako je žito či pšenice.

Mouku je možné využít nejen jako přísadu obilné mouky, ale lze z něj péct různé druhy dietního pečiva. Na ruském trhu jsou například mimořádně oblíbené sušenky z rakytníkové mouky a celá škála dietních pekárenských a cukrárenských výrobků.

Rakytníkovou mouku dokonce můžete v klidu využít jako základ pro výrobu pleťových výživných kosmetických krémů a vitamínových masek.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.